Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Onderhoud kapitaalgoederen

Inleiding

De gemeente Zevenaar heeft een groot deel van haar vermogen geïnvesteerd in kapitaalgoederen in de vorm van gebouwen, wegen en bruggen, openbare verlichting, groen, riolering en water. Het onderhoud van deze zaken is een kerntaak van de gemeente en van groot belang voor onze inwoners, bedrijven en bezoekers. Het onderhoud van kapitaalgoederen is grotendeels vastgelegd in beleids- en onderhoudsplannen. In deze paragraaf wordt per kapitaalgoed ingegaan op onder andere het beleid, de kwaliteitsnormen, het onderhoud, de financiële middelen en de risico's die met het onderhoud samenhangen.

Beleid

Op basis van de geactualiseerde beheerdata hebben wij in 2021 gewerkt aan een nieuw Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte (IBOR). Via dit plan leggen wij het gewenste verzorgend en technisch onderhoudsniveau van de openbare ruimte en de daarvoor benodigde middelen aan de nieuwe raad in 2022 ter vaststelling voor. In het IBOR houden wij rekening met de consequenties voor het beheer van de openbare ruimte die samenhangen met complexe opgaven als bijvoorbeeld klimaatadaptatie. In een parallel proces hebben wij verder in 2021 gewerkt aan het opstellen van sectorale beheer- en onderhoudsplannen voor wegen, groen, openbare verlichting e.d. In deze plannen beschrijven wij hoe wij middelen, processen en formatie inzetten om de openbare ruimte te kunnen onderhouden op basis van de door u vastgestelde onderhoudsniveaus. De beheerplannen bevatten ook een meerjaren activiteitenplanning.

Vanwege de grote raakvlakken tussen groen, openbare verlichting, riolering en onderhoud wegen wordt niet alleen het beleid integraal vastgesteld maar pakken we ook de planning en uitvoering van projecten integraal aan (Werk met Werk maken). Voor gemeente Zevenaar is het verder van belang alle beheerdata over de gemeentelijke kapitaalgoederen (groen, wegen, riolering e.d.) op orde te hebben. Deze beheerdata zijn essentieel om als sturingsmiddel te gebruiken bij het nemen van (strategische) beslissingen over het beheren van de openbare ruimte. Dit vormt de basis voor de beheer- en onderhoudsplannen. Het generen en actualiseren van beheerdata hebben wij in 2021 grotendeels gerealiseerd.

Beleidskaders

  • Integraal Beheer Openbare Ruimte (2018) (verzorgend niveau)

Ontwikkelingen

Een relevante ontwikkeling betreft de klimaatverandering. Hieruit volgt de noodzaak om klimaatadaptieve maatregelen, waar mogelijk, mee te nemen in de revitalisering van de openbare ruimte. Denk hierbij aan meer groen en schaduwplekken in de centra. Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) bevat de beleidskaders hiervoor. Het DPRA is in 2021 samen met gemeenten Duiven en Westervoort en Waterschap Rijn en IJssel opgesteld. Het DPRA leggen wij eveneens in 2022 aan u ter vaststelling voor.

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2022 08:00:10 met de export van 06/01/2022 14:05:14