Programma's

Sociaal domein

6.Sociaal domein

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden maatschappelijke ontwikkeling, jeugd, arbeidsparticipatie, leefbaarheid en wijkgericht werken, vrijwilligers- en mantelzorgbeleid. Samen vormen deze beleidsvelden het Sociaal Domein. Hier rekenen we ook natuur- en milieueducatie toe. Voor het realiseren van de opgaven in het Sociaal Domein nemen we ook onderdelen uit de beleidsvelden sport, cultuur, veiligheid, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, gezondheid en onderwijs mee die bij andere programma's zijn ondergebracht.
Begin 2020 is de Beleidsvisie Sociaal Domein 2020-2023 vastgesteld. Dit is een visie op hoofdlijnen voor het brede Sociaal Domein. We werken aan een samenhangend en integraal beleid. Hierbij sluiten we aan op de belevingswereld van de Zevenaarse inwoners en op de sociale structuren in onze gemeente. De visie draagt bij aan het realiseren van de ambities en doelstellingen binnen het sociaal domein.
Hierbij gelden de volgende randvoorwaarden: financiële beheersbaarheid, goed opdrachtgever-opdrachtnemerschap en datagestuurd werken.
De ambities voor het sociaal domein zijn: we doen (alleen) wat nodig is; eer inwoners in Zevenaar leven in een (sociaal) veilige omgeving; meer inwoners doen zo zelfstandig mogelijk mee aan de maatschappij.

We houden bij de beleidsontwikkeling en uitvoering de volgende principes in acht:

  • Rechtszekerheid – we doen wat nodig is
  • Primaire levensbehoefte – eigen verantwoordelijkheid
  • Positieve gezondheid – samen verantwoordelijk
  • Integrale benadering – de mens staat centraal
  • Van en voor inwoners – inclusieve samenleving
  • Participatie – netwerk samenleving
  • Regionale samenwerking – slim volgen in de basis en voorop lopen waar nodig

Wat willen we bereiken?

Wij willen de kansen en mogelijkheden van (kwetsbare) inwoners vergroten.

Ontwikkelingen

Ontwikkelingen Jeugd
In 2021 is het aantal gestarte maatwerkvoorzieningen jeugdzorg stabiel gebleven. In de regio is het Transformatieplan Jeugd afgerond, en wordt geëvalueerd. Het budget vanuit het Rijk dat hiervoor beschikbaar was is hiermee ook op. Het restant komt voor een jaar ten goede aan de regiobegroting 2022.

We zijn in 2021 gestart met Pilot Buurtgezinnen. Zevenaar heeft ambitie geformuleerd “We doen (alleen) wat nodig is” in de beleidsvisie Sociaal Domein 2020-2023). In het beleidsplan “Jeugdwet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en participatiewet 2020-2023” is deze ambitie uitgewerkt o.a. in de doelstelling terugdringen van uitgaven maatwerkdienstverlening en geëscaleerde zorg .
Deze kosten kunnen o.a. worden teruggedrongen door te zorgen dat de instroom minder groot is; of minder zwaar van aard. Een manier om dit te doen is al in een vroeger stadium gezinnen te ondersteunen door meer informele steun in de buurt d.m.v. steungezinnen voor gezinnen met een beperkt netwerk. Dit voorkomt dat kinderen in zwaardere hulp terecht komen .
Omdat ouders soms door allerlei oorzaken de verzorging en opvoeding ( tijdelijk) moeilijk alleen aan kunnen is gezocht naar een manier van praktische en emotionele steun. Een steungezin is een gezin waar het kind een of meer dagdelen per week terecht kan. Een steungezin geeft het kind een aanvullend “thuis” en ontlast zo de ouder (s). Een van de beoogde effecten is dat zwaardere formele zorg (begeleiding, pleegzorg / uithuisplaatsing) voor het kind niet nodig is. En het past in de lijn om uithuisplaatsingen te voorkomen.
Steungezinnen passen ook in de lijn om het normale leven te versterken. Het is een van de varianten van het brede palet van jeugdhulp in gezinsvormen. Van informele hulp tot gezinshuizen.

In 2021 hebben we in samenspraak met het onderwijs preventieve activiteiten voor de jongeren gecontinueerd. We noemen hier het jongerenwerk en het schoolmaatschappelijk werk op het Liemers College. Het onderwijs heeft ons gevraagd deze activiteiten voort te zetten, juist nu de problematieken bij de leerlingen ernstiger zijn door Corona. Er zijn ook positieve effecten van deze activiteiten en daarom zetten we deze voort in 2022. De kosten worden de komende 2 jaar betaald uit de rijksmiddelen voor het Nationaal Programma Onderwijs.

Beschermd wonen
De colleges van de regiogemeenten hebben in 2021 het bestuurlijk akkoord bekrachtigd met afspraken dat voor de regiogemeenten geld beschikbaar komt om te komen tot adequate, afdoende en passende preventieve voorzieningen en activiteiten op lokaal niveau. De Kadernota Samen aan Zet is in december 2021 in de gemeenteraad vastgesteld. In de kadernota staan de inhoudelijke en financiële kaders voor de transformatie van beschermd wonen naar beschermd thuis in de periode tot 2032.

Beleidskaders

Lasten, baten en saldo

bedragen x € 1.000

Lasten

61.064

44,6 %

Baten

13.656

10,0 %

Deze pagina is gebouwd op 06/02/2022 08:00:10 met de export van 06/01/2022 14:05:14